INKTAAP 2016

Na lange maanden boeken te lezen, te discussiëren en uit te kijken naar de dag van de uitreiking. Was het op 14 maart eindelijk zover : ik ging naar Rotterdam, naar de uitreiking van de Inktaap 2016!

De inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij scholieren vier boeken moeten lezen. De genomineerden van dit jaar waren de boeken Ik kom terug, Orgelman, Vervoering en niet te vergeten : Oorlog en terpentijn.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de boeken en natuurlijk ook niet van de uitreiking, want ik was nog nooit naar een uitreiking geweest.

De boeken op zich vond ik vrij moeilijk te lezen. Dit kan enerzijds komen doordat het een digitale versie was van de boeken, maar anderzijds doordat het echte literatuur is en ook omdat de boeken gaan over een vrij zwaar onderwerp. Alle vier de boeken gaan namelijk over de oorlog. Ik ben in alle boeken beginnen lezen, maar ik heb maar één boek volledig uitgelezen. Orgelman vond ik een vrij saai boek, Ik kom terug vond ik in het begin ingewikkeld en hierdoor heb ik niet doorgezet om verder te lezen. Het enige boek dat ik echt goed vond en dan ook heb uitgelezen was oorlog en terpentijn geschreven door Stefan Hertmans.

Maar hoe gingen de voorbereidingen van de inktaap nu te werk?

We hebben ongeveer twee bijeenkomsten gehouden en van deze twee bijeenkomsten vond ik het slotdebat het leukst. We werden verrast met koffiekoeken en een fruitsapje. Het eerste wat we deden die dag waren de boeken bespreken. Wat vonden we goed? Wat vonden we slecht? Nadien werden we in groepjes verdeeld, ik zat natuurlijk in ‘team Oorlog en Terpentijn’! We zeiden elk om de beurt wat we goed vonden en lazen een paar recensies, we hadden heel wat argumenten bij elkaar verzameld om ons boek te kunnen verdedigen. Na de kleine pauze zei elk team hun argumenten en was het tijd voor de stemronde.

Welk boek vonden we het slechtst en welk boek vonden we het best? Nadat elke leerling zijn punten gaf, was het tijd om onze winnaar te kiezen en dat was met een grote voorsprong…

Oorlog en Terpentijn!

Na twee weken ongeveer gingen we naar de doelen in Rotterdam, om naar de uitreiking te gaan kijken. De uitreiking begon met een optreden van Gery Mendes, nadien werden de auteurs voorgesteld en kregen we de kans om vragen te stellen. Na de vragenronde hadden we een kleine pauze en werden we in groepen verdeeld. De éne school ging naar een talkshow, de andere groep voerde een debat of ging naar de schrijfworkshop. 

Na deze drukke voormiddag was er tijd voor een pauze. Ik had al door verschillende bloggers gelezen dat Bagels&Beans een leuk plekje is om te bezoeken en had ik net gelukt dat er een Bagels&Beans heel dicht bij de Doelen was. Jammer genoeg was het er heel druk en moesten we ons haasten. inktaap 2

Nadat we onze lekker broodjes hadden opgegeten, gingen we weer richting de doelen. De groepen werden weer ingedeeld, maar wie voor de pauze naar de talkshow ging, had nu het debat of de schrijfworkshop en omgekeerd.

Na het hevige debat en de schrijfworkshops stond er ons een optreden van Winne te wachten. Na het bewegende optreden moest één leerling van iedere school naar voor om hun winnaar te gaan presenteren. Zo zagen we de staafdiagram stijgen en zagen we stilletjes aan dat het boek Oorlog en Terpentijn had gewonnen.

Het was een zeer geslaagde en leerrijke ervaring. Volgend jaar doe ik zeker en vast ook mee, maar dan zal ik de boeken kopen i.p.v te lezen via de tablet of gsm.

Ben jij al eens naar een uitreiking geweest? 

Liefs – Margot xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *