BOEK | OORLOG EN TERPENTIJN

Zoals jullie in mijn vorig bericht hebben kunnen lezen, deed ik mee aan de Inktaap 2016. Ik moest hiervoor vier boeken lezen namelijk Ik kom terug, Vervoering, Orgelman en Oorlog en terpentijn. Mijn favoriete boek was Oorlog en Terpentijn. In dit artikel laat ik jullie dan ook weten waarover het boek gaat en wat ik er van vond.

993836_10156671709285215_5065088035891078204_n

Stefan Hertmans kreeg schriften van zijn grootvader, maar deze durfde hij nooit te lezen. Hij schreef daarom de herinneringen van zijn grootvader op. Maar op een dag leest hij toch de schriften van zijn grootvader en ontdekt hij veel meer over het leven van Urbain. Het boek bestaat uit drie delen.

In het eerste deel vertelt Stefan vanuit zijn gezichtspunt en vertelt hij de jeugd van Urbain. Urbain bracht zijn kinderjaren door in Gent. Hij kwam uit een arm gezin en leefde in armoede. Hij moest hierdoor al van op een vroege leeftijd gaan werken. Urbain’s vader Fransiscus was schilder. Urbain keek op naar zijn vader en wou zelf ook schilder worden. Op een dag gaat Fransiscus naar Liverpool om te gaan schilderen in een kerk, wanneer Fransiscus terug komt, gaat de gezondheid van zijn vader bergafwaarts en sterft hij en dit was een hele zware klap voor Urbain. Na een tijdje moet Urbain ook naar de militaire school.

In het tweede deel wordt Urbain opgeroepen om te gaan vechten in de oorlog. Urbain kan tegen een stootje, maar tijdens één van de gevechten,  geraakt hij gewond aan zijn lies. Hij vertrekt ook naar Liverpool om te herstellen en gaat de kerk opzoeken waar zijn vader iets heeft geschilderd. Na lang zoeken vindt hij eindelijk de kerk en ontdekt hij dat zijn vader een heilige heeft geschilderd, maar geen gewone heilige, het is een heilige met het hoofd van Urbain. Nadat Urbain is hersteld, moet hij terug naar het slagveld en slaat de verveling toe.

Het derde deel start als de oorlog voorbij is. In dit deel wordt Urbain verliefd op een meisje, die sterkt lijkt op zijn moeder. Urbain en Maria zijn verloofd, maar vlak na de verloving sterft Maria dus moet hij met de irritante zus trouwen..

Ik vond dit een heel mooi boek en vanaf het tweede deel ook een zeer vlot boek om te lezen. De gedachte achter het boek, dat Stefan een boek maakt over zijn grootvader, vind ik schitterend. Ondanks dat het een oorlogsverhaal is, kan je je zeer goed inleven in dit boek.

Het boek telt 304 pagina’s en je betaalt er €12 voor.

Hebben jullie ooit al eens boek gelezen van Stefan Hertmans?

Liefs – Margot xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *